Που υπάρχει φόβος να γίνει νέος σεισμός

Οι δίδυμοι σεισμοί στη Φωκίδα έχουν ανησυχήσει τους επιστήμονες που φοβούνται νέο σεισμό στον Κορινθιακό. Που μπορεί να γίνει ο νέος σεισμός και πόσο μεγάλος θα είναι;
Η φθίνουσα μετασεισμική ακολουθία της δόνησης των 5,2 Ρίχτερ έκανε τους κατοίκους αλλά και τους επιστήμονες να πιστέψουν ότι ο κίνδυνος στον Κορινθιακό έχει περάσει. Προς έκπληξη όλων όμως, σημειώθηκε και δεύτερος ισχυρός σεισμός με ίδιο μέγεθος και με το ίδιο επίκεντρο. Στις 02.46 τα ξημερώματα η γη άρχισε να τρέμει ξανά κάτω από τα πόδια των κατοίκων, οι οποίοι έντρομοι πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου και 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας. Ακολούθησαν αρκετοί μικρότεροι μετασειμοί που ενέτειναν την αγωνία.
Τις προθέσεις του ρήγματος του Κορινθιακού κόλπου προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι σεισμολόγοι μετά τη «δίδυμη» επίσκεψη του Εγκέλαδου στην περιοχή του Ευπαλίου Φωκίδας. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε: «ο δίδυμος σεισμός μάς προκαλεί έντονο προβληματισμό. Μετά το σεισμό της Δευτέρας όλα έδειχναν ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά, καθώς είχαμε δεκάδες μετασεισμούς. Ο χθεσινοβραδινός, όμως, ισχυρός σεισμός με το ίδιο μέγεθος κάνει το φαινόμενο περίπλοκο». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε επιφυλακτικοί, χρειάζεται προσοχή και αν δεν περάσουν τουλάχιστον κάποια 24ωρα δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η σεισμική ζώνη του δυτικού Κορινθιακού έχει παρελθόν και η αξιολόγηση είναι δύσκολη».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη: «Το φαινόμενο των δίδυμων σεισμών χαρακτηρίζει ορισμένα ρήγματα της Ελλάδας, όπου αντί να έχουμε μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία παρουσιάζεται και δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση». Από τα νέα ισχυρά Ρίχτερ προκλήθηκαν ζημιές σε παλιά σπίτια και στο Ειρηνοδικείο της Ναυπάκτου, αλλά και κατολισθήσεις.
Ο Άκης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, σε εμφάνιση του στη ΝΕΤ υποστήριξε ότι «θα έχουμε μεγάλο σεισμό της τάξης των 6 με 6,5 ρίχτερ». Το είπε επί λέξη προσπαθώντας να προσδιορίσει την έντονη σεισμική διέγερση στην περιοχή νοτιοδυτικά των νησιών Κεφαλονιάς-Ζακύνθου. Tις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί 35 σεισμοί μεγέθους 3 βαθμών Ρίχτερ στην περιοχή του Ιονίου.
Οι φήμες για επικείμενο σεισμό ισχύος άνω των 6 Ρίχτερ έχουν πανικοβάλλει τους κατοίκους της δυτικής Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων. Ο Άκης Τσελέντης σε νεότερη δήλωση του είπε: «Υπάρχει μεγάλη συσσωρευμένη ενέργεια στην περιοχή, οπότε μακάρι να γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Μακάρι να γίνει ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ, να εκτονωθεί η κατάσταση. Όμως, δεν πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι, γιατί όλες οι ενδείξεις που έχουμε, είναι ότι, αν γίνει αυτός ο σεισμός, θα είναι στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και δε θα έχει σχέση με την ξηρά».
Δεν αμφισβητούμε την επιστημονική κατάρτιση του Τσελέντη, ούτε αμφισβητούμε το ενδεχόμενο να δικαιωθεί τελικά. Πρόκειται όμως για παρακινδυνευμένη πρόβλεψη με απρόβλεπτες συνέπειες για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Η μέθοδος πρόβλεψης σεισμών είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη