Το σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ενώ τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το επιχειρησιακό σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νόμου, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της κυβέρνησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τον περιορισμό της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης, αλλά και για μία σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Επίσης, όπως προβλέπεται σε διάταξη του νομοσχεδίου, θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, από 37,5 σε 40, δηλαδή ότι ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που είχε προαναγγείλει ο κ. Ραγκούσης πριν λίγες εβδομάδες.
Όπως έχει δηλώσει ο κ. Ραγκούσης, η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους πολίτες με τις υπηρεσίες του δημοσίου θα «χτυπήσει» τη διαφθορά και θα επιφέρει σημαντική μείωση του διοικητικού κόστους, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 25%.
Για το νομοσχέδιο, ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ, τόνισε ότι «θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει πια και να λειτουργεί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα το δημόσιο με έναν ηλεκτρονικό, άρα με έναν απλό απογραφειοκρατικοποιημένο τρόπο και να παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες, που σήμερα για να τις πάρει ο πολίτης πρέπει ή να ταλαιπωρηθεί στην ουρά ή στην καλύτερη περίπτωση για αυτόν, να πάει στα ΚΕΠ».
Συμπλήρωσε δε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο στην πραγματικότητα θα είναι η πρακτική εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη, να παίρνει από τον υπολογιστή του σπιτιού του μία σειρά από υπηρεσίες, ενώ για πρώτη φορά η δημόσια διοίκηση θα μπει στην εποχή του ηλεκτρονικού εγγράφου, το οποίο θα έχει νομική υπόσταση, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.
Για το πότε θα ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο κ. Ραγκούσης είπε ότι ο στόχος είναι εντός των επόμενων μηνών να γίνει με πολύ συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο καθημερινό βίωμα των πολιτών.
Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί για τη δημόσια διοίκηση, επισήμανε τη σημασία του νέου πειθαρχικού δικαίου στους δημόσιους υπαλλήλους, που γίνεται αυστηρότερος, με κύριο χαρακτηριστικό την απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, όπως είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αλλά και στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί τον προσεχή Ιούνιο.
Ακόμη, αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα (μετατάξεις- μετακινήσεις) του προσωπικού, αλλά και στις προσλήψεις, με την πιστή εφαρμογή 'του πέντε φεύγουν ένας μπαίνει", καθώς και τις προαγωγές, για τις οποίες με το νέο σύστημα μίας ανεξάρτητης επιτροπής θα τερματιστεί η ευνοιοκρατία και ο κομματισμός στο δημόσιο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη