Εκβιάζουν νέα μέτρα με έπαθλο τις δόσεις

Νέα μέτρα με «έπαθλο» τις επόμενες δόσεις του δανείου από το μηχανισμό στήριξης της εθνικής οικονομίας απαιτεί πλέον η τρόικα, πιέζοντας ασφυκτικά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή. Οι πρώτες κυβερνητικές κινήσεις αναμένονται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2011, που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες και ώρες, ενώ ήδη ασκούνται πιέσεις στον προϋπολογισμό του 2010, που ήδη εκτελείται με δυσκολία. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό η αλλαγή των μεγεθών να επηρεάσει τη στάση των αγορών γεγονός που αναμένεται να καταγραφεί στην αυριανή έκδοση κρατικών εντόκων γραμματίων.
Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009, που ανακοίνωσε η Eurostat, ανέβασε το έλλειμμα του 2009, από 13,6%, που εκτιμούσε προηγουμένως, στο 15,4%. Αύξηση της τάξης του 0,2% προέρχεται από νεότερα στοιχεία για την ανάπτυξη ενώ η υπόλοιπη επίπτωση οφείλεται στην προσμέτρηση στο έλλειμμα ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του ευρύτερου δημοσίου.
Αναφορικά με το χρέος αυξήθηκε από το 115% στο 126,8% του ΑΕΠ και εκτοξεύεται στο 144% του ΑΕΠ, καθώς το δημόσιο χρέος φέτος θα διαμορφωθεί από το χρέος του 2009 διευρυμένο με το έλλειμμα του 2010 το οποίο εκτιμάται σε 9,4%.
Είναι πλέον προφανές ότι η τρόικα θα περιμένει ως τον ερχόμενο Μάρτιο από την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι προχώρησε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα την προσαρμογή προκειμένου να εγκρίνει τη συνέχιση της εκταμίευσης των δόσεων του δανείου από το μηχανισμό στήριξης.
Σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση θα αρχίσει να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με απρόβλεπτες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες. Πέραν πάσης πολιτικής ρητορείας οι ΔΕΚΟ και οι άλλοι ζημιογόνοι φορείς του ευρύτερου δημοσίου θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος των προσαρμογών με θύματα τους εργαζόμενους σε αυτές.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει με κάθε τρόπο τη χειρότερη των εξελίξεων, που βεβαίως είναι η απόλυση μεγάλου αριθμού εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τους άλλους «παθογόνους» οργανισμούς του δημοσίου. Προκρίνει λοιπόν την επιλογή των μισθολογικών περικοπών μέσα από την κατάργηση επιδομάτων και υπερωριών, αλλά και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το δημόσιο τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις ότι κάτι τέτοιο ίσως να μην αποδειχθεί επαρκές για το εύρος της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται από σήμερα. Ο στόχος γίνεται ακόμη πιο δύσκολος, αφού για την επίτευξή του προβλέπεται η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών για την υγεία, αλλά και το «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά των δήμων, που μόνο σε καλή κατάσταση δεν τα παραλαμβάνουν όσοι επικράτησαν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται ετούτες τις ώρες και μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης και ανάλογα με την έκβαση τους ο υπουργός Οικονομικών, που αναχωρεί για τις Βρυξέλλες θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Eurogroup ενώ για την Πέμπτη προγραμματίζεται η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, μέσω του οποίου θα διαμορφωθεί το επιπλέον «πακέτο» του 2011 που μπορεί να φτάσει στα 4,6 δισ ευρώ.
Πάντως, ρυθμιστής για το κατά πόσο αυτή η «τρύπα» δεν θα διευρυνθεί εκ νέου τους επόμενους μήνες, παραμένει η πορεία των εσόδων το τελευταίο δίμηνο: απομένουν 13,2 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος των 57,8 δισ. ευρώ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη