Τριγμοί στα ελληνικά ξενοδοχεία

Oριακή είναι η κατάσταση στα ξενοδοχεία, καθώς υπολογίζεται ότι τα έσοδά τους έχουν μειωθεί το 2010 τουλάχιστον κατά 15%. «Ο συνδυασμός της πτώσης στις πληρότητες και στις τιμές,που έχει περιορίσει τις εισπράξεις των επιχειρήσεων κατά τουλάχιστον 10%,και της ανόδου του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5% διαμορφώνει τις απώλειες εσόδων των ξενοδόχων στο 15%» σημειώνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) καθηγητής κ. Δ. Χιόνης. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύει η μελέτη που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) σε συνεργασία με το ΙΤΕΠ για την κίνηση της αγοράς την εφετινή χρονιά με ένα μεγάλο δείγμα που εξετάζει το 20% της δυναμικότητας του ξενοδοχειακού δυναμικού (13% των ξενοδοχείων της επικράτειας) και θα παρουσιαστεί στις 18 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της 26ης Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού Ρhiloxenia 2010 στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικά στο τουριστικό προϊόν, του οποίου το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βασίζεται στην τιμή, ο πληθωρισμός «αποτελεί καθοριστικό παράγοντα», επισημαίνει ο κ. Χιόνης. Τονίζει επίσης ότι περαιτέρω αύξηση της φορολογίας μπορεί να βγάλει την Ελλάδα «εκτός παραδοσιακών τουριστικών προορισμών». Η μείωση του τζίρου στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρατηρείται σε μια χρονιά που οι αφίξεις κατέγραψαν οριακή μείωση 0,57% στο εννεάμηνο 2010, φθάνοντας τις 9.525.556 έναντι 9.471.521 την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οι σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων άμβλυναν το αρνητικό αποτέλεσμα για τον ελληνικό τουρισμό. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ως τον Αύγουστο του 2010 τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 7,3%, από 7,6 δισ. ευρώ σε 7,05 δισ. ευρώ.
Σημαντικές απώλειες
Από τη μελέτη του ΙΤΕΠ προκύπτει μείωση στις πληρότητες των ξενοδοχείων της χώρας την εφετινή θερινή περίοδο σε σύγκριση με το 2009. Αναλυτικά οι πληρότητες στο σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας κατέγραψαν απώλειες 3,89% μεταξύ Μαΐου 2010 και Μαΐου 2009 και 2,67% μεταξύ Αυγούστου 2010 και Αυγούστου 2009. Μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν τα ξενοδοχεία τριών αστέρων με πτώση πληρότητας 6,69% και 4,16% τα αντίστοιχα διαστήματα, ενώ σχετικά μικρότερη είναι η κάμψη στα τεσσάρων αστέρων (1,90% και 0,05% αντίστοιχα) και στα πέντε αστέρων (2,25% και 0,28% αντίστοιχα). «Εκεί όπου είχαμε επενδύσεις, αυτές κεφαλαιοποιούνται» σημειώνει ο κ. Χιόνης, εστιάζοντας στις περιοχές του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Η δυσμενής συγκυρία πλήττει ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών, «τα οποία στηρίζονται στην εσωτερική αγορά, η οποία έχει επίσης πρόβλημα» και γιατί «δεν μπορούν να προωθηθούν καλά στην αγορά», υπογραμμίζει ο διευθυντής του ΙΤΕΠ.
Τα αποτελέσματα του 2010 αναμένονται να είναι «ακόμη χειρότερα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης, κάνοντας σύγκριση με τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγαλύτερων 150 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας στα τελευταία στοιχεία της ΙCΑΡ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και α΄ αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α.Ανδρεάδη στο 9ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ, για τα έτη 2008-9 οι ζημιές των ξενοδοχείων πέντε αστέρων αυξήθηκαν κατά 45,9%, των τεσσάρων αστέρων κατά 326% και των τριών αστέρων κατά 55,7%.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη