Τι αποτελέσματα εμφάνισε η κάλπη

Ανακούφιση από την απομάκρυνση του «κινδύνου» πρόωρων εκλογών, αλλά και ελαφρά ανησυχία για την επίπτωση που θα έχει στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκαλεί το αποτέλεσμα της κάλπης των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.
Η «ανάγνωση» του μηνύματος των εκλογών, από τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, ως στήριξη της ακολουθούμενης πολιτικής προκάλεσε βαθειά ανακούφιση στην αγορά καθώς απομακρύνθηκε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που κρίνεται ότι θα έβαζαν σε νέα σκληρή δοκιμασία την οικονομία και την χώρα.
Ο κ. Παπανδρέου ερμήνευσε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρων των εκλογών ως επιβεβαίωση του αιτήματος για αλλαγές σε οικονομία και κοινωνία δηλώνοντας σε κάθε τόνο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με προσήλωση το έργο της εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση και της δημιουργίας ενός νέου οικονομικού μοντέλου.
«Συνεχίζουμε την δουλειά μας. Απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο της σωτηρίας της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την προσπάθειά της μένοντας πιστή στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.
Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση σε όσους απείχαν να πλαισιώσουν την προσπάθεια για αλλαγές σημειώνοντας ότι σε αυτές τις κρίσιμες ώρες απαιτείται η συμμετοχή όλων. Αποστροφή που σύμφωνα με αναλυτές, δείχνει ότι το Μαξίμου ερμηνεύει την υψηλή αποχή ως ψήφο ανοχής στην κυβερνητική πολιτική και όχι ως καταψήφιση του μνημονίου, όπως ζητούσε το σύνολο σχεδόν της Αντιπολίτευσης.
Τονίζοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων και απευθυνόμενους σε όσους απείχαν, ο πρωθυπουργός, επιδιώκει, σύμφωνα με τους ίδιους, αφενός να καθησυχάσει αγορές και εταίρους, αφετέρου να υπερκεράσει πολιτικά την σημαντική υποχώρηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά και την δραστική μείωση της ψαλίδας που το χωρίζει με την ΝΔ.
Οι ανησυχίες της αγοράς μετά την ανακούφιση της αποφυγής του «σκοπέλου» των πρόωρων εκλογών εστιάζονται τώρα στις αντιδράσεις που θα φέρει το αποτέλεσμα των εκλογών σε σχέση με το χαρακτήρα δημοψηφίσματος, υπέρ ή κατά του Μνημονίου, που έλαβαν οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.
Το γεγονός ότι η ΝΔ ερμήνευσε το αποτέλεσμα των εκλογών, ως καταδίκη της πολιτικής του Μνημονίου, όπως και τα κόμματα της Αριστεράς κάνει οικονομικούς αναλυτές να φοβούνται ότι θα ενθαρρυνθούν οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων των οποίων τα «προνόμια» θα απειληθούν τους επόμενους μήνες από τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Ανησυχία που εντείνεται αν συνυπολογισθεί ότι οι ΔΕΚΟ στις οποίες πρέπει να τρέξει άμεσα πρόγραμμα εξυγίανσης, αποτελούν συνδικαλιστικά «κάστρα» του κυβερνώντος κόμματος.
Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης
Η κυβέρνηση όπως άφησε να διαφανεί η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού θα προσπαθήσει να απαντήσει στα παραπάνω με την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας οι δράσεις του οποίου θα ξεπερνούν το μνημόνιο και θα καλύπτουν στοχευμένα τα αδύναμα οικονομικά στρώματα.
Ο πρωθυπουργός έδωσε πρόγευση χθες αναφερόμενος ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνονται δραστικές αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, υιοθέτηση νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα προάγει την εξωστρέφεια και την καινοτομία, αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς και αλλαγές σε Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.
Η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι αναγκαία, σύμφωνα με τους ίδιους, αφενός γιατί το Μνημόνιο έχει περιορισμένη διάρκεια και δεν ενέχει σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.
Εκτιμήσεις Singular Logic επί των αποτελεσμάτων
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που συγκεντρώθηκαν με το σύστημα του SRT της εταιρίας «Σίνγκιουλαρ Λότζικ», εκτιμάται πως οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ συνδυασμοί κερδίζουν οκτώ περιφέρειες και τις υπόλοιπες πέντε οι συνδυασμοί, που υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως σε τρεις περιφέρειες, ειδικότερα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Βόρειου Αιγαίου και της Πελοποννήσου, επειδή η διαφορά των ποσοστών των δύο πρώτων συνδυασμών είναι πολύ μικρή, πολύ πιθανόν να υπάρξει αλλαγή στο τελικό αποτέλεσμα.
Αναλυτικά, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προηγείται ο Αρ. Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ) και ακολουθεί ο Γ. Παυλίδης (Νέα Δημοκρατία).
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης (Νέα Δημοκρατία) και ακολουθεί ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ).
Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγείται ο Γ. Δάκης (Νέα Δημοκρατία) και ακολουθεί ο Γ. Παπαϊορδανίδης (ΠΑΣΟΚ).
Στην περιφέρεια Ηπείρου προηγείται ο Αλεξάνδρος Καχριμάνης (ΝΔ και ΛΑΟΣ) και ακολουθεί ο Ευάγγελος Αργύρης (ΠΑΣΟΚ).
Στην περιφέρεια Θεσσαλίας προηγείται ο Κ. Αγοραστός (Νέα Δημοκρατία) και ακολουθεί ο Απόστολος Παπατόλιας (ΠΑΣΟΚ).
Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Σπύρος Σπύρου (Νέα Δημοκρατία και ΛΑΣΟ) και ακολουθεί ο Ηλίας Μπεριάτος (ΠΑΣΟΚ).
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγείται ο Απόστολος Κατσιφάρας (ΠΑΣΟΚ) και ο ακολουθεί ο Γιώργος Παπαναστασίου (Νέα Δημοκρατία).
Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγείται ο Κλέαρχος Περγαντάς (ΠΑΣΟΚ) και ακολουθεί ο Αθανάσιος Χειμάρας (ΝΔ).
Στην περιφέρεια Αττικής προηγείται ο Γιάννης Σγουρός (ΠΑΣΟΚ), ακολουθεί ο Βασίλης Κικίλιας (Νέα Δημοκρατία).
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου προηγείται ο Πέτρος Τατούλης (ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) και ακολουθεί ο Δημήτρης Δράκος (Νέα Δημοκρατία).
Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προηγείται ο Παύλος Βογιατζής (Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ) και ακολουθεί ο Αθανάσιος Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ).
Στην περιφέρεια Νότιου Αιγαίου προηγείται ο Ιωάννης Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ) και ακολουθεί ο Χαρ. Κόκκινος (Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ).
Τέλος, στην περιφέρεια Κρήτης προηγείται ο Στ. Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ) και ακολουθεί ο Δημήτρης Γιαννουδάκης (ανεξάρτητος).
Σε ό,τι αφορά τους δήμους στην Αθήνα, προηγείται ο Νικ. Κακλαμάνης και ακολουθεί ο Γ. Καμίνης. Στον Πειραιά, ο Γ. Μίχας έχει προβάδισμα έναντι του Β. Μιχαλολιάκου που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Γκιουλέκας είναι πρώτος και ο Ιω. Μπουτάρης.
Σημειώνεται ότι η αποχή διαμορφώνεται στο 39,03%, ενώ τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια ανήλθαν στο 9,07%.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη