ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΒΓΑΛΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ

"ΣΟΥΠΑ" ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Η ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ
Χωρίς τις μεγάλες ειδήσεις και με πολύ προσεκτικές απαντήσεις για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των ερωτήσεων των δημοσιογράφων προς... 
τους πολιτικούς αρχηγούς. Ισως η μόνη στιγμή που προκάλεσε το ενδιαφέρον ήταν η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ που χαρακτήρισε παράλογο φόρο.
Γενικά το debate μπορεί να είναι κέρδος για τον πολιτικό διάλογο αλλά δεν έκανε σοφότερους τους πολίτες για το τι περιμένει την χώρα την επόμενη ημέρα. Ανευρο, με τους αρχηγούς να μην ξεφεύγουν από τις... πρόβες που είχαν κάνει και με μόνες στιγμές έντασης την περίπτωση του Αλ/. Τσίπρα με την Ο. Τρέμη και κυρίως την προκλητική στάση του Π. Καμμένου να χαρακτηρίσει χωρίς στοιχεία υπόδικο τον Β. Μεϊμαράκη.
Αφιερωμένος στην οικονομία ήταν ο πρώτος κύκλος του χθεσινού ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι, ωστόσο, πολλές φορές απέφυγαν να απαντήσουν στην ερώτηση που τους υπεβλήθη ή απάντησαν με πολύ γενικό τρόπο στο θέμα της οικονομίας και τις προτάσεις των κομμάτων τους.
Με την παραδοχή ότι δεν υλοποίησε όσα είχε υποσχεθεί αλλά θα το πράξει στο μέλλον και υπεραμυνόμενος της συμφωνίας που έφερε, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα γιατί οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Υπήρξαν υπερβολές και λάθη, αλλά διορθώθηκαν και την κρίσιμη στιγμή βάλαμε το συμφέρον του πολίτη πάνω από όλα. Πήραμε την απόφαση για το συμφέρον του ελληνικού λαού», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μέσα στη μάχη που δώσαμε δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε ένα μέρος των δεσμεύσεών μας», παραδέχθηκε απαντώντας σε ερώτημα και για την επιλογή Βαρουφάκη, ενώ έσπευσε να προσθέσει πως «ο αγώνας συνεχίζεται για να καταφέρουμε περισσότερες από τις δεσμεύσεις μας». Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε είπε ότι «στο εξάμηνο δώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη για να υπερασπιστούμε το δίκιο του λαού», υπενθυμίζοντας ότι «είχαμε την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία καταφέραμε να μειώσουμε, εξοικονομώντας πόρους». «Η συμφωνία σταθεροποίησε την οικονομία», τόνισε, σημειώνοντας ότι «σταθεροποιήσαμε την οικονομία, πήραμε 35 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Υπογράμμισε δε ότι «με τη συμφωνία πήραμε τη δέσμευση για το χρέος».
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης ερωτηθείς γιατί κανείς να ψηφίσει τη ΝΔ, όταν η δική της κυβέρνηση δεν υλοποίησε όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά το 2012, παραδέχθηκε ότι «είπαμε πάρα πολλά το 2012» και σημείωσε: «Μπορέσαμε και προσπαθήσαμε να κάνουμε πράξη όλα αυτά, αλλά δεν είχαμε αυτοδυναμία και η πορεία της κυβέρνησης διεκόπη βιαίως. Αν δεν είχε συμβεί αυτό θα είχαμε υλοποιήσει πολλά περισσότερα». Παρά ταύτα, πρόσθεσε, «τον Γενάρη του 2015 εμείς παραδώσαμε την οικονομία σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τώρα και ζητάμε την ψήφο των Ελλήνων για να μπορέσουμε να κάνουμε τώρα όσα δεν μπορέσαμε να κάνουμε, να φέρουμε επενδύσεις, και φέραμε επενδύσεις τις οποίες ο κ. Τσίπρας διώχνει». «Εμείς -κατέληξε- δεν έχουμε δώσει υποσχέσεις, θα προσπαθήσουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού για να ολοκληρώσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί».
Σταθερά υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι «το μνημόνιο είναι η καταστροφή για τη χώρα, και όχι η επιλογή εθνικού νομίσματος». «Δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μπαμπούλας αυτό το ενδεχόμενο», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η παραγωγή, η απασχόληση, και η ρευστότητα για την ανάπτυξη. Υποστήριξε δε πως για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται μελέτη, αρκεί η εκτύπωση χρήματος.
Ο Στ. Θεοδωράκης ερωτηθείς «σε τι διαφέρετε από τους άλλους, καθώς έχετε υπογράψει το μνημόνιο», απάντησε πως «δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις χωρίς δυσάρεστες αποφάσεις και εμείς παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχαμε αποφασίσαμε να συμφωνήσουμε στην απόφαση της κυβέρνησης». «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε μάχη για τους χαμένους των μνημονίων, όπως είναι οι άνεργοι» πρόσθεσε. «Χρειάζεται, τόνισε, μια τολμηρή κυβέρνηση για να πάει τη χώρα μπροστά, προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τις επενδύσεις. Όσον αφορά το θέμα της φορολογίας ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε «ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλάβουν οι επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις που θα κάνουν να είναι και η φορολογία τους».
Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία για να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά είπε η Φ. Γεννηματά, εξηγώντας γιατί πρέπει οι πολίτες να υποστηρίξουν το ΠΑΣΟΚ. Εξαπολύοντας μάλιστα πυρά στον Αλ. Τσίπρα είπε πως «αν υπήρχε Χρυσό Βατόμουρο για την οικονομία, ο κ. Τσίπρας θα ήταν ο νικητής», τονίζοντας πως «με την πολιτική του κ. Τσίπρα η χώρα έφτασε αντιμέτωπη με την καταστροφή».


Κοινωνική πολιτική και δημόσια διοίκηση
Με νέες υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ απάντησε ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτημα σχετικά με προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των κοινωνικών παροχών που δεν τηρήθηκαν. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας παράλογος φόρος που θεσμοθετήθηκε τις ημέρες της ΝΔ», είπε, προσθέτοντας πως «όταν προχωρήσει η οικονομία θα αντικατασταθεί». Είπε, πάντως, ερωτηθείς σχετικά ότι εκείνος έχει πληρώσει τον φόρο για το ακίνητό του. «Η συμφωνία είχε και ορισμένους αναγκαίους συμβιβασμούς. Ο λαός όμως θυμάται τι είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και η ΝΔ», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις κοινωνικές παροχές που κόβονται λόγω νέου μνημονίου. «Δεν παραδοθήκαμε, δώσαμε μάχη και κάναμε συμβιβασμό. Επώδυνος αλλά και με καλά σημεία», τόνισε.
Για το ασφαλιστικό και τις μειώσεις στις συντάξεις ρωτήθηκε ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας για τα ζητήματα αυτά είναι το μόνο νέο αυτούς του μήνες». «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται διαρκώς στη σκληρή διαπραγμάτευση και στις 17 ώρες στις Βρυξέλλες για να πείσει ότι πέτυχε μια καλή συμφωνία», αλλά όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ «μία συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα» και συμπλήρωσε ότι «τα μέτρα θα ήταν λιγότερο επώδυνα εάν υπήρχε συμφωνία νωρίτερα». Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι λύση στο ασφαλιστικό θα υπάρξει μόνο αν υπάρξουν επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και κατ΄επέκτασιν οι εισφορές προς τα Ταμεία. «Εμείς -τόνισε- μπορούσε να φέρουμε αυτές τις επενδύσεις, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που διώχνει και τις ήδη υπάρχουσες». Στη διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Μεϊμαράκης ρωτήθηκε αν πραγματικά θέλει να είναι πρωθυπουργός καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού και απάντησε ότι αν η ΝΔ είναι πρώτη και πάρει την εντολή «θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση με ευρείες συνεργασίες». «Θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει τις συνεργασίες... δεν θέλει καν να με δει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Το Δημόσιο έχει 1.614 Οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου, έχει τις περισσότερες γραμματείες και τα κόμματα θέλουν μία γωνία να βολέψουν τα παιδιά τους», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ ερωτηθεις εάν στηρίζει τις απολύσεις στο Δημόσιο απάντησε πως «εμείς θέλουμε να μειώσουμε το κόστος στα ρετιρέ της εξουσίας και πρέπει να ενισχύσουμε τον κόσμο της εργασίας». «Πρέπει να είμαστε τολμηροί», πρόσθεσε και «έχουμε προτείνει να καταργηθούν οι πολεοδομίες. Να υπάρχει ηλεκτρονική ανάρτηση των αδειών και των αιτήσεων, να υπάρχει ένα ελεγκτικό σώμα και ανάλογα με το αποτέλεσμα να έχουμε την αφαίρεση ή όχι της άδειας. Να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, το κομματικό κράτος και να ενισχύσουμε τους εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους με την αξιολόγηση και τον χώρο στα νέα παιδιά», Το Δημόσιο, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, «δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με κουτάκια για το κάθε κόμμα και τον κάθε αρχηγό. Αξιολόγηση των υπαλλήλων και των δομών, της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου. Δεν γίνεται και δεν τολμούν τα κόμματα που έχουν το κομματικό κοινό στο Δημόσιο να κάνουν αξιολόγηση. Εμείς θα το κάνουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του Ποταμιού.
«Εχουμε με απόλυτη διαφάνεια και προσοχή διερευνήσει τα πάντα», απάντησε η Φ. Γεννηματά ερωτηθείσα για την έρευνα σχετικά με το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. «Με απόλυτη διαφάνεια έχουμε νοικοκυρέψει το σπίτι μας», είπε προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ «δεν δανείστηκε χρήματα για να μην τα επιστρέψει ποτέ».
«Θέλουμε κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη και την ανάπτυξη. Ένα σοσιαλιστικό κράτος», είπε ο Π. Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας πως «αυτό προϋποθέτει να φύγουμε από τα μνημόνια, να μπει πρώτα ο άνθρωπος».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη