ΚΥΠΡΟΣ : ΕΚΛΕΙΣΕ Η 7η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΥΦΕΣΗ...

Με τρία προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 500 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η έβδομη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος ...
οικονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι η έγκριση του νομοσχεδίου για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας και η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και την ίδρυση της νέας εταιρείας στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta.

Παράλληλα, κυπριακές Αρχές και Τρόικα συμφώνησαν στη μετάθεση της έγκρισης του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων από το Υπουργικό Συμβούλιο και της Βουλή  μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά στην τιτλοποίηση δανείων (loan securitization) μεταφέρεται για το τέλος του χρόνου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε πως το σημαντικότερο σημείο της αξιολόγησης, είναι η προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησης για το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2015 με ρυθμό 0,5%, σε σύγκριση με συρρίκνωση 0,5% που ήταν οι προβλέψεις της περασμένης άνοιξης, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του προγράμματος με τις θυσίες του λαού και τη συνετή πολιτική αποδίδει καρπούς.

«Με αυτό τον τρόπο διαψεύδεται η εντύπωση πως η εφαρμογή του προγράμματος οδηγεί σε όλο και βαθύτερη ύφεση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε ότι αντίθετα αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται πως μέσα από την σκληρή δουλειά, τις θυσίες των Κυπρίων, και την εμπιστοσύνη που έχει αποκατασταθεί δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.
Παράλληλα τεχνοκράτες εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει και το αναθεωρημένο 0,5%, καθώς αυτό καταδεικνύει τα βελτιωμένα στοιχεία.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών είναι καλή και δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων, χωρίς όμως από την άλλη να υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για την όποια χαλάρωση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη