Σε ποια σημεία συγκλίνουν τα τρία κόμματα για το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης

Αθήνα
Εκ νέου συναντώνται εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να ολοκληρώσουν το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τα στελέχη των τριών κομμάτων που μετέχουν στις συζητήσεις, έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετά κεφάλαια. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες.

Στις προθέσεις όλων των πλευρών είναι να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν ένα κείμενο αρχών, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει κεφάλαια τα οποία αφορούν:
Το εύρος του κυβερνητικού έργου.
Τη διάρκεια της κυβέρνησης (η ΝΔ φέρεται να επιθυμεί τετραετία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέχρι τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2014).
Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της κυβέρνησης.
Τον τρόπο λειτουργίας
Την αποτελεσματικότητα.
Σύμφωνα με τα στελέχη που διαπραγματεύονται το προγραμματικό πλαίσιο υπάρχει σύμπτωση στα θεσμικά (μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, ασυλία των βουλευτών, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών), αλλά διαφωνία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου
Επίσης, συμφωνούν στη μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και σε επαναφορά της μετενέργειας (από τον Σεπτέμβριο, για διαπραγματευτικούς λόγους φαίνεται να επιθυμεί η ΝΔ), στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και, κατ αρχήν, σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ για μη δημόσιο χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων
Παραμένουν οι διαφορετικές θέσεις των τριών κομμάτων για το μεταναστευτικό και δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο της ΔΗΜΑΡ μεταξύ των τριών κομμάτων έχουν συμφωνηθεί τα εξής:
Η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, κατά μια επιπλέον διετία, με αλλαγή της σύνθεσης των μέτρων για την εξοικονόμηση πόρων. Δηλαδή οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δις ευρώ που είχαν προβλεφθεί ως το 2014, προτείνεται να επεκταθούν με ορίζοντα το 2016.
Η εξοικονόμηση πόρων -στο πλαίσιο ισοδύναμων μέτρων - κατευθύνεται στην καταπολέμηση της σπατάλης στη δημόσια διοίκηση, στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς
Η επιμήκυνση του χρόνου (διπλασιασμός) για το επίδομα ανεργίας και επέκταση των δικαιούχων του επιδόματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Εκτός αυτών, σε επίπεδο οικονομικών μέτρων έχει συμφωνηθεί η μείωση του ΦΠΑ και κυρίως στα τρόφιμα

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη