Συναίνεση τέλος- Ξήλωσαν την μεταπολίτευση...

Με κροκοδείλια δάκρυα για την… χαμένη συναίνεση αναμεμιγμένα με προσωπικές επιθέσεις από το παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο, αλλά και με υπεκφυγές, όπως αυτή του Δημοψηφίσματος, προσπάθησε χθες το πολιτικό σύστημα να αποφύγει τις ευθύνες του.
Αυτοαπαλλασσόμενο, ουσιαστικά αυτοκαταργήθηκε, τραβώντας και την ταφόπλακα πάνω από το κεφάλι του. Όσοι παρακολούθησαν χθες την εναρκτήρια «συζήτηση» στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, στη διάρκεια της οποίας καταργήθηκε ο Κανονισμός και εκφωνήθηκαν δευτερολογίες, δεν έχουν πια καμιά αμφιβολία:
Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση εθνικής συνεννόησης και η δήθεν απόπειρα της προηγούμενης Τετάρτης έγινε για να εκτονωθεί η κατάσταση και για τα μάτια του κόσμου. Οι δευτερολογίες, που δεν προβλέπονται ακριβώς για να αποφεύγονται οι εν θερμώ απαντήσεις, οδήγησαν σε απίστευτες (για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα) συγκρούσεις και απέδειξαν πως τα ελληνικά κόμματα δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.
Μεγάλο μέρος μιας συνεδρίασης που υποτίθεται ότι έγινε για να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα και να αναζητηθεί ένας κοινός τόπος – αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι διεξάγεται για να συσπειρωθεί το μέχρι πριν από λίγες ημέρες σπαρασσόμενο ΠΑΣΟΚ – αναλώθηκε σε μια κουτσομπολικού τύπου συζήτηση για το τι διημείφθη στα περίφημα τηλεφωνήματα Παπανδρέου – Σαμαρά την προηγούμενη Τετάρτη.
Αναδείχθηκε έτσι το έλλειμμα σοβαρότητας στον δημόσιο βίο μας, που με τα ταμεία του κράτους να αδειάζουν, καθίσταται πλέον εξαιρετικά επικίνδυνο.
Όλα αυτά, διανθισμένα με χαμηλού επιπέδου προσωπικές αναφορές και μια σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, με τον κ. Σαμαρά να αποκαλεί σύμβουλο και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Καρατζαφέρη και τον τελευταίο να ανταποδίδει με αναφορές σε προδότες και… τρελαντώνηδες!
Αγανάκτησαν όλοι
Την ίδια ώρα, στο Eurogroup, όπου πήγε για πρώτη φορά ο νέος «τσάρος» συζητούσαν το πρόβλημα των υπερχρεωμένων χωρών και κυρίως το πρόβλημα της Ελλάδας.
Και στο κέντρο των ελληνικών πόλεων (και των ευρωπαϊκών) ο κόσμος διαδήλωνε για τέταρτη κατά σειρά Κυριακή, καθώς οι Αγανακτισμένοι παραμένουν αγανακτισμένοι και σίγουρα αν άκουσαν την χθεσινή συζήτηση αγανάκτησαν ακόμη περισσότερο.
Αν πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει να πείσει τον κόσμο ότι βαδίζει στον σωστό δρόμο, ώστε να γίνει αποδεκτό το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, βέβαιο είναι πως από χθες πέτυχε το ακριβώς αντίθετο.
Ήδη, το αποτέλεσμα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Kapa Research για το «Βήμα της Κυριακής», είναι συντριπτικό. Το 47,5% τάσσεται υπέρ της καταψήφισής του, ενώ το 34,5% τάσσεται υπέρ της υπερψήφισης «για να πάρουμε την επόμενη δόση και το νέο πακέτο βοήθειας».
Οι τρεις επιλογές
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός μίλησε για τρεις επιλογές – χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ και βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης «που δημιουργήσαμε» - αλλά ούτε αναφέρθηκε, ούτε τον έχει μέχρι στιγμής ρωτήσει κανείς, τι έκανε ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο του από την εκλογή του τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Απρίλιο του 2010, οπότε και προσέφυγε στον μηχανισμό, τον οποίο τώρα παρουσιάζει ως το μικρότερο κακό.
Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε σε «προτεραιότητες» που τώρα μεταφέρθηκαν στη νέα κυβέρνηση – διόρθωση αδικιών που, κατά την γνώμη του πρωθυπουργού προϋπήρξαν και δεν προκλήθηκαν από το Μνημόνιο (!), μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος και εγγύηση ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης, ενώ ανακοίνωσε συνταγματικές αλλαγές για το πολιτικό σύστημα, που θα αποφασιστούν μέσω δημοψηφίσματος.
Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν θα υπάρξουν εμπράγματες εγγυήσεις του δανείου, ενώ απέδωσε την αδυναμία της Ελλάδας να εξέλθει στις αγορές το 2012 σε αποτυχία της τρόικας και όχι της χώρας μας που, όπως είπε, κάνει προτάσεις, αλλά αυτές αγνοούνται!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη