Juncker: Εν αμφιβόλω η επόμενη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Juncker: Εν αμφιβόλω η επόμενη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να μην καταβάλει τη συμμετοχή του στην πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 3,3 δισ.
ευρώ, όπως ήταν προγραμματισμένο για τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
«Δεν είμαι εκπρόσωπος του ΔΝΤ αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που ακολουθεί το Ταμείο και ένας από αυτούς υπαγορεύει πως ο Οργανισμός εκταμιεύει κάθε δόση μόνο αν υπάρχουν οικονομικές εγγυήσεις για περίοδο 12 μηνών».
«Δεν πιστεύω ότι η τρόικα θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως δίνονται αυτές οι εγγυήσεις», εξήγησε.
Πράγματι, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Caroline Atkinson, διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός δανείων του Οργανισμού ενεργοποιείται όταν δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις.
"Ουδέποτε δανείζουμε εάν δεν έχουμε εγγυήσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει κενό στη χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον διατηρούμε την ασφάλεια των χρημάτων των μελών μας".
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αναλυτών πως ίσως θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αποσυρθεί μακροπρόθεσμα από την Ευρωζώνη, η Atkinson είπε πως το ΔΝΤ πιστεύει στην "ολοληρωτική σημασία που έχει για την Ελλάδα η παραμονή της Ευρωζώνη".
Η εκταμίευση των δόσεων του δανείου που παραχωρεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα εξαρτάται από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν, καθώς και της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τους κανόνες του ΔΝΤ για τα πακέτα βοήθειας, υπενθύμισε ο Juncker.
Αν οι Ευρωπαίοι δεχτούν πως η εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ δεν είναι εφικτή έως τις 29 Ιουνίου, λόγω καταστατικού, γεννάται η προσδοκία ότι η δόση θα πρέπει να αντικατασταθεί από την πέμπτη δόση των δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Juncker συμπλήρωσε ωστόσο ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, ενδέχεται να μην το δεχτούν. «Όλα εξαρτώνται από την έκθεση της Τρόικας που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα».
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε επίσης πως το συμβούλιο βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Ουάσινγκτον. "Θα λάβουμε την τελική αξιολόγηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μαντεύω στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναφορικά με τους στόχους του ελληνικού προϋπολογισμού, έπειτα μια ευρύτερη αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια θα λάβουμε αποφάσεις".
Ξεχωριστά ο Juncker δήλωσε πως η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ή η αναδιάταξη θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στην περίπτωση που το δημοσιονομικό έλλειμμα τεθεί υπό έλεγχο

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη