
όλες τις ΗΠΑ, ώστε οι πολιτικοί να παρακινηθούν και να θέσουν το ζήτημα της Οικολογίας και του Περιβάλλοντος στην επίσημη πολιτική ατζέντα.
οδηγεί ανεπιστρεπτί στην καταστροφή του και φυσικά στην επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Στις 22 Απριλίου του 1970... περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί συμμετείχαν σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες αργότερα θεωρήθηκαν ο πρόδρομος του οικολογικού κινήματος. Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε να γιορτάζεται 22 Απριλίου με εκδηλώσεις και κινήσεις από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Σαράντα χρόνια μετά τις πρώτες οικολογικές κινητοποιήσεις η UNICEF δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον επηρεάζει την επιβίωση και την υγεία. Τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε παραγκουπόλεις, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε μια απλή τουαλέτα, 425 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η έλλειψη νερού και υγιεινής σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης παραμένουν οι κύριες περιβαλλοντικές αιτίες που απειλούν τα παιδιά, που είναι περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικες σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Για παράδειγμα ο μόλυβδος βλάπτει σοβαρά την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς απορροφούν μέχρι και το 50% του μολύβδου που εισέρχεται στο σώμα τους, ενώ οι ενήλικες μόλις το 10%-15%.