Ποιοί εξυπηρετούνται απο την κερδοσκοπία εναντίον της Ελλάδας

Σε ένα εξαιρετικό άρθρο του John Lichfield που δημοσιεύτηκε στον Independent, παρουσιάζονται με ξεκάθαρο τρόπο οι αιτίες, άρα και οι ευθύνες για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της χώρας μας και το ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια “δακτυλοδεικτούμενη” χώρα λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Σε αντίθεση, λοιπόν, με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι δηλαδή την αποκλειστική ευθύνη φέρει η προηγούμενη πενταετία της περιόδου Καραμανλή, η έγκυρη βρετανική εφημερίδα σημειώνει τα εξής:
- Ότι οι τράπεζες και τα hedge funds τα οποία επιτίθενται με σκοπό την κερδοσκοπία στην ελληνική οικονομία, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙΝΑ για τα οποία οι κυβερνήσεις πρόσφατα ξόδεψαν εκατομμύρια ευρώ, δολάρια και λίρες, προκειμένου να τα σώσουν από τις συνέπειες της δικής τους “απληστίας και βλακείας” (greed and stupidity). Τώρα, λοιπόν, αυτά τα funds επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στο έλλειμμα κρατών (αναφέρει επίσης την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία) οι οποίες τα έσωσαν προ μερικών εβδομάδων, πληρώνοντας, δηλαδή αυξάνοντας τα ελλείμματά τους! Τα οποία ελλείμματα ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ τόσο μεγάλα, αν δεν είχαν καταβληθεί ποσά για να σωθούν οι τράπεζες και τα funds που κατέρρεαν!
- Ειδικά για την Ελλάδα, η εφημερίδα αναφέρει σωστά ότι εδώ και χρόνια ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας και ότι έχουμε αυξημένη φοροδιαφυγή, κι εδώ η καταδίκη μας είναι απερίφραστη. Προσθέτει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρο των διεθνών κερδοσκόπων για δυο λόγους: Πρώτον διότι βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης και έτσι δεν θα είχε περιθώρια να υπερασπιστεί το νόμισμά της και δεύτερον (εδώ θα μεταφράσουμε λέξη- λέξη, για να μην θεωρηθεί ότι αυθαιρετούμε σε σχέση με τα όσα γράφει ο Independent): “μια νέα ελληνική κυβέρνηση ομολόγησε ότι το έλλειμμα της χώρας ήταν 12,7% του ΑΕΠ- διπλάσιο από το νούμερο που η προηγούμενη κυβέρνηση εκτιμούσε. Στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο μεγάλο. Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα θεώρησε ότι θα ήταν καλή ιδέα να διογκώσει το νούμερο (του ελλείμματος) τόσο, ώστε να αποκτήσει αξιοπιστία κατεβάζοντάς το γρήγορα μέσα στο 2010…΄Έτσι οι αγορές μύρισαν αίμα- δηλαδή χρήμα”.
- Τι έκαναν λοιπόν οι κερδοσκόποι; Ποντάριζαν σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία, αν συνέβαινε, θα τους απέφερε μεγάλα κέρδη από το στοίχημα που έβαλαν. Αν, αντίθετα, η Ελλάδα, δεν επτώχευε, αυτό θα γινόταν μόνο με γενναίο δανεισμό. Αλλά από ποιον θα δανειζόταν η Ελλάδα; Από τους κερδοσκόπους, από τις “αγορές”, οι οποίες φρόντισαν να αυξήσουν τα spreads, εξασφαλίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κέρδιζαν οπωσδήποτε, είτε με χρεοκοπία της Ελλάδας, οπότε θα εισέπραταν τα κέρδη τους, είτε με δανεισμό της Ελλάδας από τους ίδιους, με υψηλότατα επιτόκια, άρα με μεγάλα κέρδη για αυτούς.
- Και με το ευρώ, τι γίνεται; Η κεδροσκοπική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, οδήγησε το ευρώ σε πτώση έναντι του δολαρίου. Αυτό εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα, καθώς είναι χώρα με μεγάλες εξαγωγές και φυσικά το κελίσιμο της ψαλίδας ευρώ- δολαρίου, συμφέρει το Βερολίνο. Με άλλα λόγια, όλοι θέλουν να τελειώνουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας, αλλά μερικοί θα ήθελαν αυτό να καθυστερήσει λίγο…
- Όλοι θέλουν να τελειώσουν τα παιχνίδια; Ας πούμε ναι. Αλλά αυτό το βλέπουν πρώτα από όλους, οι επαγγελματίες των “αγορών” οι λεγόμενοι “κερδοσκόποι”. Τώρα πρέπει να ξαναδούν την απόφασή τους να ποντάρουν στην πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας. Μήπως τώρα, με τις τελευταίες εξελίξεις, αυτή η προοπτική γίνεται τόσο απίθανη, που ουσιαστικά κάνει τις “αγορές” να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από αυτή;
Είναι ξεκάθαρο, από όσα υπαινίσσεται ο Independent, ότι το χρονικό διάνυσμα της συνέχισης της κρίσης γύρω από την Ελλάδα θα φτάσει ως τις 16 Μαρτίου. Μέχρι τότε ο Παπανδρέου θα προσπαθεί να αποφύγει την υποχρεωτική λήψη νέων επώδυνων μέτρων, η Μέρκελ θα επωφεληθεί αυτού του χρόνου για να βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας της και οι κερδοσκόποι θα εκτιούν τη νέα κατάσταση και θα αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους για να βγάλουν ακόμα περισσότερα κέρδη.
Στις 16 Μαρτίου, όλοι θα κάνουμε ταμείο.-

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη