Νέο ευρωπαϊκό μήνυμα προς αγορές και Αθήνα

Αυστηρή προειδοποίηση στους κερδοσκόπους, ότι οι χώρες Ευρωζώνης δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει, απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έστειλε σαφέστατο μήνυμα και προς την κυβέρνηση ότι η παρέμβαση των εταίρων προς βοήθεια της Ελλάδας συνδέεται άρρηκτα με την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι αγορές κάνουν λάθος να κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας στην πιθανότητα ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση από την Ευρωζώνη. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωζώνης. Παράλληλα κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση ότι η τακτική που ακολουθεί οφείλει να είναι αξιόπιστη, ώστε να μη δίνει δικαίωμα στις αγορές. «Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και οι αγορές συνεχίζουν να αγνοούν αυτήν την εξέλιξη, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στη συνέχεια ότι ήταν δύσκολο για τη Γερμανία να δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα, λόγω εσωτερικών προβλημάτων (στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης), ενώ η Γαλλία δεν αντιμετώπισε ανάλογο πρόβλημα. Τώρα, όμως, υπάρχει γαλλογερμανική συμφωνία, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης.
Ο κ. Γιούνκερ προανήγγειλε την Πέμπτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες ότι θα παρουσιάσει τη Δευτέρα σχέδιο επέμβασης των χωρών της Ευρωζώνης για τη στήριξη της Ελλάδας, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο Ολι Ρεν
Από την πλευρά του, ο νέος επίτροπος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Ολι Ρεν, «καλωσόρισε» χθες την πολιτική δέσμευση των ηγετών της Ευρωζώνης για τη στήριξη της Ελλάδας. Ο Φινλανδός επίτροπος κάλεσε την κυβέρνηση να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, περιλαμβανομένης και της υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι που ορίζονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα επιτευχθούν, ειδικότερα η μείωση κατά 4% του ελλείμματος το 2010.
Ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρώτη εκτίμηση για την εφαρμογή του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης το Μάρτιο και θα προτείνει πρόσθετα μέτρα εφόσον χρειαστεί.
Σύμφωνα με τον επίτροπο το ουσιαστικό μάθημα από αυτή την κρίση είναι ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βαθύτερη και ευρύτερη επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής. Οπως είπε, πρέπει νωρίτερα να ανιχνεύουμε και να αντιμετωπίζουμε ανισορροπίες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη