"Ασήμαντη" η ευρωπαϊκή ενίσχυση εκτιμά η G77

Αντιδράσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την Κίνα προκάλεσε η απόφαση της ΕΕ για αρωγή 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε τρία χρόνια, προς τις φτωχές χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη διάθεση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρονιά προς τις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υπερθέρμανσης.
Το ποσό είναι μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ που ήταν περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Ευρωπαίοι θα συνεισφέρουν συνεπώς το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων αρωγών που προβλέπονται για τις φτωχές χώρες στο πλαίσιο των τρεχουσών διεθνών διαπραγματεύσεων για τον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
G77: Ασήμαντη η βοήθεια
Η ανακοίνωση των ευρωπαίων για μια βοήθεια 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι "ασήμαντη", εκτίμησε από την Κοπεγχάγη ο εκπρόσωπος της ένωσης των αναπτυσσομένων χωρών G77.
"Δεν είναι μόνο ασήμαντη αλλά ταυτόχρονα προκαλεί περισσότερη δυσπιστία για τις προθέσεις των Ευρωπαίων απέναντι στην κλιματική αλλαγή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σουδάν Λουμούμπα Στανισλάς Ντία Πινγκ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της G77, στην οποία μετέχουν 130 αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με το σουδανό εκπρόσωπο, οι διαθέσιμοι πόροι για το 2010, 2011 και 2012 που ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες, δεν ανταποκρίνονται στο κεντρικό αίτημα για μακροχρόνια χρηματοδότηση των φτωχών χωρών.
"Χρήματα από ανακύκλωση"
Παράλληλα, οργανισμοί αρωγής υποστηρίζουν ότι τα κονδύλια ουσιαστικά θα αντληθούν από πόρους που ήδη προορίζονταν για τις φτωχές χώρες, αλλά για άλλους σκοπούς. Ο σουηδός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι οι ενισχύσεις "είναι ένας συνδυασμός από παλιές και νέες πηγές".
Η Άν Κάθριν Κλωντ της Actionaid υποστήριξε ότι πιθανότατα, οι πόροι που θα δοθούν στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή, απλά να αλλάξουν "ταμπέλα". "Έχει συμβεί ξανά, πολλά μέλη της Ε.Ε. να αναγγέλλουν ξανά ήδη υπάρχοντα πακέτα ενίσχυσης με άλλη μορφή. Αυτό φαίνεται να γίνεται και τώρα" δήλωσε.
Την ίδια γνώμη έχει και ο Τιμ Γκόρ της ευρωπαϊκής Oxfam. "Σήμερα στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες, όχι μόνο υποσχέθηκαν μικρά ποσά που θα δοθούν σε βραχυπρόθεσμη βάση, αλλά - ακόμη χειρότερα - οι πόροι δεν είναι νέοι" δήλωσε. "Προκύπτουν από ανακύκλωση παλιών υποσχέσεων και ενισχύσεων που ήδη έχουν αποφασιστεί", προσθέτει.
Αντιδράσεις από Κίνα
Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι υπό ανάπτυξη χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα, δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Χε Γιαφέι, μετά από τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕ από τις Βρυξέλλες.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου για το Κλίμα
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν απόλυτη προσήλωση στην επίτευξη παγκόσμιας, συνολικής, φιλόδοξης και πολιτικά δεσμευτικής συμφωνίας.
Ακόμη αναφέρεται ότι ως μέρος μιας παγκόσμιας και συνολικής συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2012 η ΕΕ επαναλαμβάνει την υπό όρους προσφορά της να προχωρήσει έως το 2020 σε μείωση των εκπομπών κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, αρκεί και άλλες ανεπτυγμένες χώρες να δεσμευθούν για συγκρίσιμες μειώσεις των εκπομπών και οι αναπτυσσόμενες χώρες να συμβάλουν επαρκώς ανάλογα με τις ευθύνες και τις δυνατότητες που τους αναλογούν.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ καλεί όλες τις ανεπτυγμένες χώρες να δηλώσουν ποια θα είναι η συνεισφορά τους στην ενίσχυση αυτή και η ΕΕ δηλώνει πεπεισμένη ότι θα συγκεντρωθεί συνολικό ποσό ύψους 7,2 δισ. Ευρώ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη