Η κατάθλιψη απειλεί τη ζωή 120 εκ. ανθρώπων

Η κατάθλιψη θεωρείται πλέον ως μια σοβαρή ασθένεια, η οποία απειλεί ήδη τη ζωή 120 εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), περιπτώσεις κατάθλιψης, που δεν έχουν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα, οδηγούν ακόμα και στην αυτοκτονία.
Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη θλίψη, είπε, μιλώντας στη «ΝΒ», ο ψυχολόγος από το Βερολίνο Μπέρνχαρντ Παλμόσκι και πρόσθεσε: «Η θλίψη είναι το βαθύ αίσθημα πόνου, όταν για παράδειγμα χάσουμε ένα δικό μας ή μετά από ένα χωρισμό. Στον αντίποδα, στην κατάθλιψη αυτό που κυριαρχεί είναι ένα αίσθημα κενού, ένα σκοτεινό αίσθημα».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε μία γυναίκα ασθενή, η οποία είχε μια άσχημη εμπειρία και στη συνέχεια την κατέλαβε αίσθημα απελπισίας και πλήρους έλλειψης δύναμης. Η ίδια είχε επισημάνει: «Είχα συχνά άσχημες σκέψεις, φόβο και αγωνία για μένα και την κόρη μου. Ένιωθα τη ζωή να φεύγει και μετά βρισκόμουν σε μια απαθή κατάσταση. Δεν μπορούσα πια ούτε να φάω, ούτε να κοιμηθώ».
Μεγάλες οι πιθανότητες ίασης
Για τους ασθενείς ο πραγματικός κόσμος φαίνεται μακρινός και θεωρούν πως δεν υπάρχει καμία ενέργεια και διέξοδος. «Είναι μια σοβαρή ασθένεια», τόνισε ο ψυχολόγος Παλμόσκι, «η οποία πολύ συχνά υποτιμάται, διότι νομίζουμε πως πρόκειται για κακοκεφιά, κάτι συνηθισμένο που έχουμε όλοι μας. Στην ουσία όμως είναι μια σοβαρότατη ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο».
Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Φραντζέσκα Ρέγκεν, επισήμανε πως οι περισσότερες αυτοκτονίες βασίζονται στην κατάθλιψη. Βέβαια, ο αριθμός των αυτοκτονιών στη Γερμανία μειώθηκε στο μισό από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Αυτό, όμως, συνέβη επειδή οι άνθρωποι αναζητούν πλέον ευκολότερα βοήθεια: «Οι πιθανότητες να επανακτήσει κάποιος καταθλιπτικός την υγεία του είναι πολύ μεγάλες. Φυσικά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Βασικά, όμως, μπορούμε πλέον να χειριστούμε καλά αυτήν την ασθένεια», πρόσθεσε η ψυχολόγος Ρέγκεν.
Όπως είπε, σε βαριές περιπτώσεις κατάθλιψης μια ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά χάπια είναι ένας καλός συνδυασμός. Σε πιο ήπιες μορφές, η κατάθλιψη ενδέχεται να περάσει από μόνη της, έπειτα από μερικές εβδομάδες. Όπως και να ‘χει, όμως, πάντα ενδείκνυται η ψυχοθεραπεία και η συναναστροφή με φίλους. Πάντως, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020, μαζί με τα καρδιακά νοσήματα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη